O constructie speciala prezinta panourile solare cu tuburi vidate. Ele se compun din tuburi paralele in spatele carora se afla reflectoare pentru concentrarea radiatiai solare. Tuburile vidate se compun din doua tuburi de sticla concentrice intre care este vid. Tubul din interior este inconjurat de o suprafata absorbanta de care este atasat un tub de cupru prin care circula un agent termic. Vidul dintre tuburi reduce la minimum pierderile de caldura prin convectie si conductie, pemitind obtinerea de performante superioare (randament si temperaturi mai mari).
Astfel de panouri sunt mai eficiente in zonele cu temperatura moderata, utilizarea lor in zone calde justificandu-se doar in instalatii tehnice unde este nevoie de temperaturi mai mari. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca suprafata absorbanta fiind mereu perpendi-culara pe directia razelor solare, energia absorbita este aproape constanta in cursul zilei.
Colectoarele cu tuburi vidate sunt mult mai eficente decat cele plate,cand tinem cont de cantitatea de apa incalzita pentru fiecare unitate de suprafata a colectorului.
Durata si intensitatea raditiilor solare depind,bineinteles ,de anotimp,de conditiile meteorologice si de amplasamentul geografic.
Principalele avantaje ale utilizarii colectoarelor solare cu tuburi vidate sunt urmatoarele:
- energia solara este practic inepuizabila ;
- este o forma de energie nepoluanta ;
- este disponibila practic pretutindeni ;
- “combustibilul“ solar este gratuit. ;
- au coeficentul de performanta mai ridicat decat in cazul colectoarelor solare cu
captatoare plane.
Dezavantajele utilizarii energiei solare sunt:
-radiatia solara incidenta pe Pamant este variabila, depinzand de ciclul zi/noapte,
ciclul anotimpurilor si conditiile meteorologice locale ;
-energia solara la suprafata Pamantului este dispersata, atingand la amiaza, in cele
mai bune conditii, circa 1kW/m2 ;
-variabilitatea radiatiei solare atrage dupa sine necesitatea prevederii in sistemele
energetice solare a unor subsisteme de stocare a energiei în scopul asigurarii livrarii
de energie in functie de cerere:
-incalzirea cladirilor este necesara in sezonul rece, cand insolatia este mai scazuta
decat vara;
O trasatura importanta a unui collector solar este gradul de eficacitate(linia eficentei).Acesta este definit ca raportul dintre energia transmisa de colector substantei care trebuie incalzita si energia solara primita de collector.
Determinante pentru gradul de eficacitate sunt :natura,calitatea materialui absorbant, capacitatea de conducere,transparenta invelisului si pierderile colectorului. Din aceste puncte de vedere colectoarele solare cu tuburi vidate sunt superioare fata de colectoarele solare cu captatoare plane deoarece: vidul dintre tuburi reduce la minimum pierderile de caldura prin convectie si conductie, pemitind obtinerea de performante superioare (randament si temperaturi mai mari).
Un alt avantaj il reprezinta faptul ca suprafata absorbanta fiind mereu perpendiculara pe directia razelor solare, energia absorbita este aproape constanta in cursul zilei.
Colectoarele cu tuburi vidate sunt mult mai eficente decat cele plate,cand tinem cont de cantitatea de apa incalzita pentru fiecare unitate de suprafata a colectorului.